26 september 2013

Een Leven Met Astma


Iets wat alleen mijn omgeving van mij weet is dat ik astma heb. Dit heb ik al sinds ik mij kan herinneren. Wanneer je het zelf hebt weet je pas hoe vervelend dit kan zijn en ik merk uit ervaring dat er vanaf buitenaf nogal weinig begrip is voor deze ziekte. Vaak omdat het niet zichbaar is en omdat veel mensen weinig weten. Vandaag wil ik jullie laten weten wat en hoe deze ziekte in elkaar zit. Astma, wat is dat nou?
Astma is een chronische aandoening aan de luchtwegen. Chronisch ja. Dat betekent dat de ziekte blijvend is. Dat wil niet zeggen dat je continue last hebt van de symptomen, deze komen en gaan. Heel soms hoor je dat kinderen in de puberteit er overheen groeien, maar over het algemeen zal de ziekte altijd bij je blijven.


Wat gebeurt er?
Wanneer je astma hebt dan vindt er een ontsteking plaats in de longen waarbij de spieren om de luchtwegen verkrampt raken. Door deze ontsteking kan de productie van slijm vergroten, benauwdheid, piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid plaatsvinden.

Oorzaken
De oorzaak kan per persoon verschillen. Er zijn dan ook verschillende soorten astma.
- Allergische astma. Bij deze soort astma krijg je last van de symptomen wanneer je in aanraking komt met stoffen waar je allergisch voor bent. Dieren of huisstofmijt bijvoorbeeld.
Intrinsieke astma. Ook wel niet allergische astma genoemd. Bij deze vorm kan je last krijgen wanneer je in aanraking komt met deodorant, parfum, rook, uitlaatgassen en/of schoonmaakmiddelen.
- Inspanningsastma. De naam zegt het al, wanneer je je heel erg inspant. Wanneer je moet rennen naar de bus bijvoorbeeld. Temperatuur en vochtigheid kunnen boosdoeners zijn bij dit type.
Erge astma. Één op de tien mensen die kampen met astma heeft last van deze vorm. Deze vorm is met medicatie lastig bij te houden. Mensen met erge astma zijn maandelijks in het ziekenhuis te vinden om behandeld te worden.Medicatie
Ook hierbij zijn er verschillende medicijnen die helpen bij astma.
Luchtwegverwijders.  Deze medicatie zorgt ervoor dat je spieren verslappen. Deze medicatie komt meestal in een inhalator vorm, oftewel de puffer. Je kan de puffer ook preventief innemen, wanneer je verwacht dat je last zult krijgen van je luchtwegen.
Ontstekingsremmers. Deze medicatie bestrijdt de ontsteking in de longen. Deze medicatie heb je in inhalator en tabletvorm en moet je dagelijks innemen.
Combinatie van luchtwegverwijders en ontstekingsremmers in één. Komt ook in puffer.
Overige medicatie. Vaak medicijnen die ook worden voorgeschreven voor mensen met allergieën of hooikoorts. Wanneer je astma hebt mag je jaarlijks de griepprik halen. Ook kan antibiotica worden voorgeschreven wanneer je last hebt van astma, daarnaast heb je met astma ook meer kans op een longontsteking.

En ik?
Ik heb astma sinds 2001 op papier, maar ik zeg altijd dat ik er mee ben geboren omdat mijn moeder bronchitis heeft en een aandoening aan de luchtwegen schijnt erfelijk te zijn, dus vandaar. Welke soort heb ik? De eerste drie die ik heb opgenoemd. Ik heb het heel erg wanneer ik mij inspan, dus wanneer ik ren, fiets maar ook wanneer ik moet hoesten of niezen. Sporten doe ik af en toe. De ene keer kan ik een heel uur fanatiek Zumba dansen en de volgende dag hou ik het nog geen kwartier vol of ik heb het al benauwd. Daarnaast heb ik het ook van prikkelende stoffen. Ik ben allergisch voor dieren en kan het dus flink benauwd hebben als ik daarmee in aanraking kom. Ruimtes waar net met deodorant is gespoten of waar iemand heeft zitten roken is ook een grote boosdoener voor mijn luchtwegen. Daarnaast heb ik er ook last van wanneer het buiten heel erg koud is, wanneer ik door de buitenlucht in de winter moet bijvoorbeeld. Soms word ik midden in de nacht wakker en heb ik een acute astma-aanval.
Symptomen waar ik last van heb ik eigenlijk vanalles. Benauwdigheid, kortademig, slijm, piepende longen, hoesten waar het nog erger van wordt. Ik heb wel een aantal keer gedacht dat ik het niet ging redden, zo benauwd dat ik het had. Achteraf gezien ben ik onderbehandeld geweest bij mijn arts, dus heb ik waarschijnlijk jarenlang de verkeerde medicijnen genomen. Vandaar dat mijn symtomen misschien wat extremer waren dan bij andere.
Mijn medicatie is ook weer vanalles. In het verleden heb ik verschillende medicatie gehad, maar moest telkens switchen omdat ze naar mijn idee niet werkte. Nu gebruik ik zowel luchtwegverwijders als ontstekingsremmers. Één combinatie inhalator Symbicort, en één inhalator als luchtwegverwijder Bricanyl. Mijn medicijnen heb ik altijd bij me, daar ben ik afhankelijk van. Ook krijg ik jaarlijks mijn griepprik. 


Ik hoop dat sommigen, die niks of niet veel wisten van deze ziekte wat nuttige informatie hebben opgedaan. Degene die geen begrip tonen hoop ik dat ze dat de volgende keer wel hebben wanneer er iemand in de omgeving een astma-aanval krijgt. Zijn er hier toevallig dames of heren met astma? 

Bron; 123456

2 opmerkingen:

  1. Ik vind dit wel echt een goed artikel om hier bij stil te staan. Ik wist er zelf nog niet heel veel van af, erg informatief.
    Liefs, xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb vroeger wel Astma gehad dus ik weet hoe het is! x

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...