20 november 2013

Je Ogen Laten Laseren via Lasik Methode - Mijn Ervaring


Ik? Mijn ogen laten laseren? Ja, ik heb mijn ogen laten laseren. O. Was dat niet eng? Is dat niet gevaarlijk? Hoe gaat dat? Hoe duur is dat? Dus je kan nu zien zonder bril? Je hoeft nu nooit meer een bril te dragen? Dit zijn een aantal vragen die ik krijg wanneer ik mensen vertel dat ik ooit mijn ogen heb laten laseren. Vandaag ga ik deze vragen beantwoorden en mijn verhaal vertellen.. Mijn eerste bril kreeg ik toen ik negen of tien jaar was en hier en daar hoorde ik van mensen dat je je ogen kon laten laseren wanneer je slechtziend was. Eigenlijk heb ik sindsdien geroepen dat ik ooit mijn ogen wilde laten laseren. Een kennis heeft toen ik veertien was zijn ogen laten laseren en hij zei altijd dat wanneer hij opnieuw de keuze had, hij het zonder twijfel zou overdoen.  

Toen ik zestien was ben ik overgegaan op lenzen. In eerste instantie ideaal maar na een aantal jaar kon ik geen lenzen meer verdragen. Ik kreeg iedere keer ontstoken ogen en moest weer terug naar de bril. Niet echt een verbetering wanneer je -7,50 en -8,00 hebt. 
Op dat moment ben ik gaan informeren naar het laseren van je ogen en rond gaan zoeken op internet naar verschillende laserklinieken. Het was uiteindelijk mijn moeder die met de tip kwam over een voorlichtingsbijeenkomst van het Lasikcentrum in het ziekenhuis waar ik later in m'n eentje naartoe ben geweest.


Tijdens de voorlichting kregen we onder leiding van een oogchirurg een digitale presentatie te zien. Ook was er een persoon die zijn eigen ervaring kwam delen en op het einde was er tijd om vragen te stellen. N.a.v. de voorlichting was alles mij duidelijk, ik was meteen verkocht. Ik wist dat ik voldeed aan de voorwaarden en heb na de voorlichting thuis gepraat over de behandeling en heb niet lang daarna een afspraak gemaakt bij het Lasikcentrum. 

Tijdens deze eerste afspraak vind er een gesprek plaats met de oogchirurg. Dit gesprek gaat over je sterkte en alle informatie die de chirurg nodig heeft. Ook vind er een klein onderzoek plaats, dit onderzoek bepaald of jouw ogen geschikt zijn om behandeld te worden. Mijn ogen waren geschikt. Ik de behandeling doorgezet en niet veel later mocht ik terug komen voor een groot onderzoek. 

Tijdens dit groot oogheelkundig onderzoek gaan ze je ogen verder onderzoeken. Je hoornvlies dikte, je oogdruk, refractiemeting, je oogsterkte en het inwendige van je oog. Als dat gedaan is dan wordt de methode bepaald, bij mij was dat de LASIK methode. Toen heb ik een afspraak gemaakt voor de behandeling, het laseren zelf. 


Op de dag van de behandeling kwam ik naar de kliniek samen met mijn moeder. Je mag namelijk zelf niet autorijden wanneer je ogen gedaan zijn. In de kliniek werden mijn ogen nog eventjes getest, ik kreeg een pijnstiller, ik moest slofjes aan en een haarnetje over mijn haren doen en toen was het tijd om naar de ruimte gaan waar de machine is. In de ruimte waar alles gaat gebeuren staat een groot apparaat met een ligbed eronder waar ik op moest gaan liggen. Op het bed werden mijn ogen verdoofd door middel van oogdruppels. Toen mijn ogen verdoofd waren kon alles beginnen. De behandeling gaat oog voor oog. Als eerst werden mijn wimpers afgeplakt en kreeg ik een klem zodat mijn oog open bleef. Daarna werd mijn oog schoongemaakt en werd er op mijn oog gestempeld, dit is voor het bepalen van het snijden van mijn hoornvlies. Deze werd met een klein machinetje gesneden en naar de zijkant geklapt. Op het moment dat het hoornvlies wordt weggeklapt werd zag ik nog waziger dan normaal tot bijna niks. Dan gaan ze laseren, in je oog. Gedurende dit proces, wat maar een minuutje duurt, moest ik naar een rood lampje kijken dat boven me "hing". Tijdens het laseren rook ik heel lichtjes een brandlucht. Na het laseren wordt het hoornvlies terug geklapt en netjes op z'n plaats gebracht. Daarna werd mijn oog weer schoongemaakt en toen alles er goed uitzag  werd de klem en tape verwijderd en kreeg ik een doorzichtig kapje over mijn oog heen. Daarna werd mijn andere oog gedaan. Toen beide ogen waren behandeld, dit duurde in totaal maar zeventien minuten, mocht ik gaan zitten en de tijd op de klok lezen. Ik kon gewoon de klok lezen, alles was bijna helder. Heel apart was dat. Natuurlijk zag ik nog niet honderd procent, het kan namelijk een aantal maanden duren voordat je sterkte weer normaal is. 
Daarna was het tijd om nog een aantal dingen door te spreken. Wat mag wel en niet na de behandeling. Zo mag je de eerste twee dagen niet computeren, de eerste twee weken geen makeup op en niet aan teamsport doen i.v.m. fysiek contact. Je hoornvlies moet namelijk op z'n plaats blijven om te kunnen helen. Ik kreeg een aantal oogdruppels mee naar huis. Deze druppels moest ik ieder uur gebruiken. De ene was om mijn ogen vochtig te houden, je ogen zijn door het laseren erg droog geworden, en de andere druppels waren om eventuele ontstekingen tegen te gaan. Ook kreeg ik een zonnebril om mijn ogen te beschermen tegen het scherpe zonlicht waar je ogen aan moeten wennen. Daarna mocht ik naar huis.


Omdat ik mijn ogen heel laat op de dag heb laten laseren ben ik thuis meteen naar bed gegaan. Ze zeggen dat je normaal gesproken stekende ogen kan krijgen nadat de pijnstiller is uitgewerkt, maar omdat ik ben gaan slapen heb ik nergens last van gehad.
De dag na de behandeling moest ik terug komen in de oogheelkliniek om mijn ogen te laten controleren. Hierbij kijken ze naar je hoornvlies, zit deze nog op z'n plaats. Dit is heel belangrijk voor het genezen. Ook moest ik na twee weken terug komen voor controleren, na een maand, na twee maanden en na een half jaar. 

Na twee maanden bleek mijn linker oog niet goed te zijn genezen. Hierbij bedoel ik dat mijn sterkte achter bleef. Dit oog heb ik opnieuw laten behandelen. Verder is alles eigenlijk prima verlopen. Na een aantal maanden, wanneer je ogen zijn genezen, mag je stoppen met de oogdruppels. Ik heb sindsdien ook geen last meer gehad van droge ogen. Mijn ogen zijn nu beide 0,00. Ik ben heel blij dat ik dit heb laten doen en als ik het opnieuw moest doen dan zou ik niet twijfelen. Het is een investering waar ik heel mijn leven profijt van heb. Helaas wordt deze behandeling niet vergoed door de verzekering. Tegenwoordig zijn er verzekeringen die een deel van zo'n lasermethode vergoeden. Ik heb zelf voor deze behandeling moeten sparen. Gelukkig had mijn kliniek een pakket waar alles bij inbegrepen zat voor 2500,- euro. Als ik alles apart zou betalen, dus klein onderzoek, groot onderzoek, gesprek, behandeling, nabehandeling, controles en extra behandeling en wat daarbij komt kijken, dan zou ik veel duurder uit zijn geweest. 

Dat was een beetje mijn verhaal. Hopelijk heeft dit verhaal iemand geholpen die nieuwsgierig was naar een eigen ervaring. Heeft iemand hier ooit de ogen laten laseren? Als er nog vragen zijn, stel ze gerust! 

Bron: 1234

2 opmerkingen:

  1. Zelf heb ik het niet nodig maar de behandeling lijkt mij wel onwijs eng. Wel goed dat je hier je eigen ervaring over deelt met ons. Het zal zeker andere inspireren.
    Liefs, xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed dat er niet veel complicaties waren en dat nu alles beter is. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...